Intrigi.bg Политика Антоанета Христова: При Радев липсва добра експертиза, защото се е заобиколил от...

Антоанета Христова: При Радев липсва добра експертиза, защото се е заобиколил от приятели – лоялни и верни хора

269
0

„Президентът успя да насочи вниманието към проблеми и теми, към които обществото е настроено критично, като така притиска управляващите за решаването на тези проблеми. На везните натежава обаче негативната оценка – президентът си разреши да не бъде президент, а политически играч. Ролята на президента е тиха, не е роля за медии, за префокусиране, това е ролята на авторитета, който трябва да може, когато има проблеми, да бъдат разрешавани с тихата медиация на подобен авторитет“. Това каза пред bnr политологът проф. Антоанета Христова по повод четиригодишнината от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. 

По думите ѝ този тип противопоставяне и политическа игра е поляризирало обществото. 

С коментар по темата в предаването „Хоризонт за вас“ се включи и политологът доц. Борис Попиванов: „Президентът стана водещ изразител на тенденцията да се назовават нещата с истинските имена, да не се замитат следите… Макар да изразява обществени настроения той обаче не съумява да провежда ефективен диалог с по-широк спектър от политически партии и с медиите“. 

Според проф. Христова ефективността в действията на президента е много ниска, а това не предполага добър диалог. 

„Румен Радев няма добра експертиза около себе си, може би защото е свързан с много приятели, лоялно верни хора, но това не оправдава резултата. Тези хора не могат да бъдат консултанти в основните секторни политики, към които той заявява критика“. 

По повод визията на Румен Радев за управлението на страната доц. Попиванов допълни: „Тезата на Радев от години насам е, че проблемът на България е системен“. 

Проф. Антоанета Христова заяви, че не вижда президента като лидер във външнополитически план: „Когато си подготвен за политиката, ти се справяш. Но когато не си и сложиш на ръба на копието нападението като единствено средство за постигане на целите, тогава резултатите не са добри“. 

Доц. Попиванов поясни, че Конституцията предписва определение правомощия на президента във външната ни политика: „Често тези правомощия са свързани с взаимодействието. Но имаше стремеж тази му функция да му бъде задкулисно отнета, което не успя да допринесе за успешна и ефективна роля на президента. Той обаче успя да постигне сравнително добър диалог. Инициативата „Три морета“ е важна заявка, но ще изисква тепърва страшно много неизвестни да бъдат решени“. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име