Intrigi.bg Политика Ангел Джамбазки дава Лютви Местан на главния прокурор за национално предателство

Ангел Джамбазки дава Лютви Местан на главния прокурор за национално предателство

708
0

Лютви Местан трябва да бъде разследван за национално предателство. Пускам писмо до главния прокурор Сотир Цацаров да разследва Лютви Местан за престъпления срещу Републиката и да носи наказателна отговорност. В България няма национални малцинства, има етнически. Да ръководиш ДОСТ и да се криеш в турското посолство, това е национално предателство. Това заяви пред БТВ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки на искането на ДОСТ за признаване на национални малцинства у нас.

Думите му коментира лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан: „Не ме е страх от думите на Ангел Джамбазки. Поели сме ангажимент, че ще тръгнем по пътя на българския Нелсън Мандела – Нури Адулъ. Твърде често бивам наричан ислямизиран и тюркоезичен българин, което е обидно“.

„Ние бяхме подложени на етническо прочистване, това бе трагедия. Смъртта на много убити още не е възмездена“, добави той.

По думите на Местан се опитват се го асимилират. „Плащам десетки хиляди глоби, затова, че ползвам майчиния си език. Къде в Европа има такава дискриминация? Законът на държавата казва, че няма малцинства в България, но лидерите на партиите разчитат на гласовете на тези хора.

„Конституцията отрича безспорния факт, че в България има малцинства“, каза още Местан.

„Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена”, каза Местан.

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на ДОСТ.

Той беше категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

„Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута”, каза още лидерът на ДОСТ.

Местан опроверга съмненията, че зад инициативата на партията му стоят сили извън България.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име