Intrigi.bg Политика Ангелкова за лято 2020: Призовавам ви, изберете България

Ангелкова за лято 2020: Призовавам ви, изберете България

285
0

Призовавам да се избере България и българското Черноморие, както и всички останали красиви кътчета на нашата страна и благодаря на всеки един, който ще го направи. Това ще помогне изключително много нашия сектор, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема „Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“.

Тя призна, че това лято надали ще има бързо възстановяване на авиацията и трудно страната ни може да разчита на чужди туристи, затова ще се заложи повече на вътрешния туризъм и на съседните държави.

Очакванията са от 15 юни да започне подготовката, а от 1 юли да стартира активен летен сезон, отбеляза още Ангелкова. Тя все пак подчерта, че всичко зависи от разпространението на коронавируса в страната.
„Направили сме предложения, анализирайки всеки конкретен плаж за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени“, каза още министърът на туризма и добави, че предстои среща с асоциацията на концесионерите.

Ангелкова подчерта, че всички изработени планове и срокове ще бъдат обсъждани с Националния оперативен щаб. „Най-важното е да опазим нашето здраве и да спазваме правилата“, подчерта Ангелкова.

„За мен всеки един, работещ в сектора, е важен. България не е само море и планини, не е хотелчета и ресторантчета, България е всичко, има множество възможности“, подчерта още министърът на туризма.

По думите й ще бъде разработено и специално приложение, с което да може да се следят в реално време санитарно-хигиенните изисквания по плажовете по време на късния сезон.

„Светът ще бъде изключително различен след пандемията, особено в сектор „Туризъм“. Поискахме единни правила за отваряне на границите на държавите членки на ЕС. Както и единен протокол както за работещите в сектора, така и за туристите. С единни общи европейски правила хаосът със сигурност ще бъде по-малък“, допълни още тя. Според нея е важно да се възвърне доверието на хората към пътуванията.

Министърът на туризма обяви още, че е предложено да се създаде компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на операторите и защита на потребителите. „Този инструмент е важен, за да се избегне затвореният кръг, който може да доведе до фалити или неблагоприятни последици за участниците във веригата”, заяви Ангелкова и посочи, че с това предложение са се съгласили колегите ѝ министри от Гърция, Италия, Испания, Франция, Малта, Кипър, Румъния, Полша и др.

Министрите на туризма са водили разговори и за по-гъвкави режими за туристически визи на граждани от трети страни, извън ЕС. Бил е обсъждан и специален план за възстановяване и излизане от кризата със собствени средства, както и вариантите за рекламирането на Европа като туристическа дестинация.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име