Intrigi.bg Актуално Ами ако така и не разработят ваксина срещу коронавируса?

Ами ако така и не разработят ваксина срещу коронавируса?

144
0

Кога ще свърши кризата с коронавируса? Единственият що годе точен отговор на този въпрос е: „Когато се появи ваксина срещу него.“

В момента се наливат милиарди и милиарди долари в разработването на лекарства, терапии и най-вече – ваксини срещу COVID-19, като надеждата в е най-кратки срокове учени и фармацевтичните компании да излязат с работещо решение за този глобален вече проблем.

И все пак има една възможност, която светът предпочита поне към момента да игнорира – Ами ако ваксината не дойде достатъчно скоро? Или не дойде въобще като цяло? Колкото и неприятно да звучи тази опция, тя е съвсем реалистична.

Като се има предвид, че вирусът все още е толкова нов, ние също не знаем как действа имунитетът към него или колко дълго може да продължи. Може да се окаже, че еднократна ваксина не е ефективна срещу него и се изисква или неколкократото ѝ поставяне, или периодично явяване, за да се засили отново имунитетът срещу заразата.

Реално според специалистите за изготвяне на ваксина в условия извън пандемията обикновено са необходими години – пет, дори десет, за да има накрая готов и действащ продукт.

„Обикновено извън пандемията ще са необходими десет години или повече, за да се разработи ваксина. Мисля, че трябва да имаме предвид това, когато мислим за това, което се опитваме да постигнем с COVID-19“, коментира Чарли Уелър, началник на звеното за ваксините в тръста Wellcome, насочен към работа за здравеопазването.

Макар американският президент Доналд Тръмп уверено да убеждава света, че ваксината е на една ръка разстояние, а от редица места, включително Китай и Русия, да обясняват, че вече провеждат тестове с пациенти, наистина много вероятно е да нямаме реално действащ медикамент, който да предотвратява гарантирано заразяването с COVID-19.

Според професора по молекулярна вирусология към Университета в Лийдс, Великобритания, Никола Стоунхаус не е добра идея учените да бъдат излишно пришпорвани за резултати, тъй като това може да доведе до грешки и до неработещи или дори опасни ваксини.

Тя, разбира се, остава оптимист по темата. В момента се разработват над 115 различни ваксини срещу коронавируса, като надеждата е, че все една от тях ще успее да издържи всички тестове и ще влезе в употреба.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име