Intrigi.bg Свят „Алфа банк“ в Украйна сменя името си на „Сенс банк“, Симеон Дянков...

„Алфа банк“ в Украйна сменя името си на „Сенс банк“, Симеон Дянков я оглави

278
0

Бившият финансов министър Симеон Дянков се оказа ръководител на „Алфа Банк Украйна“, която е собственост на трима руски олигарси и съоснователи на „Алфа груп“ – Андрей Косогов, Михаил Фридман и Пьотр Авен. Авен и Фридман бяха санкционирани от ЕС и Великобритания заради избухването на войната в Украйна. Името на Дянков се споменава като независим директор на банката още от юни 2022 г. в публикации на украински и руски медии.

По думите му той ще заема поста за 6 месеца с възможност за удължаване.

Дянков заявява, че финансовата институция в Украйна „не иска да има нищо общо с държавата агресор дори на ниво асоциации и бранд“. Той твърди, че тримата акционери са прехвърлили правомощията си на него заради санкциите и че от надзорния съвет са напуснали всички руски граждани, като „всички управленски решения са решения на украинския екип“.

Сред тях е и идеята за смяна на името „Алфа банк“ на „Сенс банк“, за да не се прави връзка с руския бизнес на действителните собственици. Пред „Интерфакс Украйна“ той твърди още, че всяка важна негова стъпка трябва да се съгласува с Националната банка на Украйна, а акционерите не бива да се намесват в оперативното управление.

Пред агенцията той казва още, че е получил покана не от Фридман, Авен и Косогов, а от ръководителя на Надзорния съвет на „Алфа Банк Украйна“ Роман Шпек, с когото се познавали от времето, в което Шпек е бил дипломат в Брюксел.

„Нямам никакви пресечни точки с акционерите, с чиито акции се разпореждам в момента. Нямаме общ бизнес или други общи интереси и никога не сме имали“, казва той пред „Интерфакс“.

На въпроса защо се е съгласил – той отговаря, че „е невъзможно да се стои настрани от това, което се случва в Украйна“.

„Натрупал съм знания в работата с икономики в криза и се надявам да бъда полезен на Украйна“, заявява той. Банката, която Дянков оглавява, обслужва 2,6 млн. клиенти и държи 6 процента от всички депозити на физически лица в украинската банкова система.

Преди Симеон Дянков да се озове в нейното ръководство, до април 2020 г. той беше работеше в Световната банка.

Той напусна малко няколко месеца преди да избухне сериозен скандал заради разследване на политически манипулации и натиск срещу служители във връзка с изготвянето на годишната класация „Doing Business“. Името му беше посочено в доклад на адвокатската компания WilmerHale като причина за създаване на „токсична среда“ и „психологически тероризъм“ върху екипа, който отговаря за класацията.

Връзката на Дянков с Русия датира поне от 2013 г., когато той изненадващо беше избран за ректор на Руската икономическа школа на мястото на Сергей Гуриев (избягал от Русия по политически причини). Дянков остана начело на института до 2015 г.

Пьотр Авен е член на съвета на директорите на Руската икономическа школа.

За кратко Дянков е и в борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (2013-2014).

Между 2009 и 2013 г. Симеон Дянков беше вицепремиер и министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име