Intrigi.bg Политика Ако Мая „клъвне” на Слави, ще се провали. Оставката на Корнелия е...

Ако Мая „клъвне” на Слави, ще се провали. Оставката на Корнелия е „пунта мара“

504
0

Оставката на Корнелия Нинова от поста председател на БСП е, както би се изразил Бойко Борисов, чиста „пунта мара“. Според тълковния речник това е „нещо привидно, престорено, фалшиво; имитация; човек, който се преструва. Не го слушай какво ти приказва – тоя е малко пунта мара“.

Аз бих добавил, че с този си акт Нинова залага нещо като „курт-капан“ за лековерни мераклии за поста ѝ. Пак според речника това ще рече „опасен номер, подвеждане на някого“.

Ами интересно колко наивници ще се намерят, за да се хванат в Ниновия капан…

И въобще прогнозата ми е, че председателката „уж“ в оставка е замислила нещо като операция „преброяване на дивите зайци“ в БСП. От която ще излезе като победител на бял кон.

Още повече че в момента партията е в уставна какофония.

Нинова е избрана по стария устав, т.е. от конгреса. Следователно той трябва и да я освободи, в което леко се съмнявам. Но дори и да се случи, започва процедурата за избор на следващия председател. Само че по новия устав.

Тя вероятно ще се проточи. И през това време апаратчиците от „Позитано“, водени от Кирил Добрев, дето уж щеше да си подава оставката, ама не се получи, ще си свършат своето дело. Та най-вероятно ще се поздравим с нов стар председател.

Обяснявам това, защото плъзнаха слухове, че евентуален мераклия да оглави БСП била Мая Манолова. Даже сегашният ѝ съпруг (дай Боже, да е и последен) се втурна в енергична рекламна кампания „колко тя ставала“.

Може и да става, ама няма да стане. Поради гореупоменатите „некои съображения“, както би казал др. Живков.

Очевидно обаче Манолова упорито си търси ново място под политическото слънце. И така се появи друг слух – че се била прицелила в стола на столичната кметица. При това – с могъщата подкрепа на Слави Трифонов.

Което пък щяло било да постави началото на нова могъща „антисистем- партия“. Нещо като ГЕРБ 2. Или направо като анти-ГЕРБ.

Спор няма – мераците на Трифонов да се набърка и в политиката не са от вчера. Досега обаче той го правеше по по-лесния начин – чрез присламчване към управляващите. И едва когато видеше, че тръгват да падат от власт, правеше такъв рязък завой към новите, че чак си виждаше стоповете.

Само дето никога не е бил в поза „извън системата“. Обратно, в последните тридесетина години се вписа прекрасно в най-долните културни етажи на прехода ни.
Впрочем да поясня – какво въобще означава „антисистемна партия“? Ами съвременната история познава две основни политически системи – демокрацията и недемокрацията. Следователно „антисистем-партиите“ се борят да дойдат на власт, за да ги променят.

Едните – болшевиките в Русия, фашистите в Италия, националсоциалистите в Германия – от демокрация в недемокрация.  Другите – и най-пресният пример е от края на 80-те години на миналия век в страните от Централна и Източна Европа – от недемокрация в демокрация.

Важното е, че когато успеят в намеренията си, „антисистем-партиите“ бързо се превръщат в „системни“. Сиреч установяват своята си политическа система, в която упражняват властта си.

Ами след 1989 г. и в България беше наложена демокрацията. И когато разни пишман политолози и социолози дрънкат за възможността от създаване на „антисистем-партия“, те просто не са в час.

Това с пълна сила важи и за клетите сценаристчета на Слави, които му пълнят главата с небивалици, разчитайки на неговата политическа неграмотност. Както беше наскоро с идеята за референдума за мажоритарен вот. Както го правят и сега.

Резултатът ще бъде същият. Поради което не бих спрял да се чудя на акъла на Мая Манолова, ако се хване и на тази въдица.

В интерес на истината, тя също е далеч от понятието „антисистемен тип“. Народен представител в „системен“ парламент, омбудсман в „системна“ демократична държава са доста далеч от това понятие.

Та прогнозата ми е, че ако „клъвне“ на амбициите на Трифонов и неговите сценаристчета, най-вероятно ще се окаже неуспял лидер на неуспяла партия. Нещо като „Движение 22“ след Дончевото „Движение 21“…

Поради което бих я посъветвал да посъбере политическите си амбиции и да си довърши кротко мандата на омбудсман. И да остави Слави да се провали самостоятелно.

Проф. Драгомир Драганов

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име