Intrigi.bg Актуално Ако вотът беше в началото на септември: ГЕРБ-СДС първи, ИТН – едва...

Ако вотът беше в началото на септември: ГЕРБ-СДС първи, ИТН – едва четвърти

450
0

ГЕРБ-СДС е с електорална готовност при 22,5% от пълнолетните българи, БСП – при 16,1%. „Демократична България“ – 15,8%, ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември.

„Има такъв народ“ събира 15,5%, ДПС – 11,9%, показват данни от независимото редовно национално представително изследване на общественото мнение на „Галъп“. Вълната на изследване е проведена между 2 и 10 септември, „лице в лице“ сред 1007 пълнолетни българи.

Близо над бариерата изглежда „Изправи се, България! Ние идваме!“ с 4,8%. Под бариерата личат най-вече две формации: „Възраждане“ – с 3,1% и ВМРО – с 2,4%.

Изследването няма как да установи недвусмислено подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев, тъй като теренът на изследването е преди обявата на намеренията им. Двамата са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг.

При цялата условност на отчитането на лично доверие, при Бойко Борисов, например, то е 15,1% (което е исторически минимум за него), докато при Кирил Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици. Тя е оглавявана от Румен Радев (с лично доверие от 65,5% през този месец).

47,1% казват, че със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори. Други 23,8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина.

Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден.

Изследването е възложено, проведено и финансирано от Галъп интернешънъл болкан. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 2 и 10 септември сред 1007 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/izbori-2021/2021/09/17/ako-votyt-beshe-v-nachaloto-na-septemvri-gerb-sds-pyrvi-itn-edva-chetvyrti.504028

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име