Intrigi.bg Политика АЕЖ сезира Манфред Вебер от ЕНП за обидите на Ал. Йорданов по...

АЕЖ сезира Манфред Вебер от ЕНП за обидите на Ал. Йорданов по адрес на Силвия Великова

194
0

Недопустимо е политик да напада с обиди журналист, когато не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество. Тази констатация прави Асоциацията на европейските журналисти – България в отворено писмо до Манфред Вебер – парламентарния лидер на Европейската народна партия (ЕНП). Поводът за писмото е поведението на евродепутата от групата на ЕНП Александър Йорданов спрямо журналиста на БНР Силвия Великова.

Йорданов нарече Великова „крайно невъзпитана журналистка“ с поведение на „махленска клюкарка“ заради това, че тя му зададе неудобни за него въпроси в интервю и не му позволи да се отклони в отговорите си от поставените теми.

Ето и пълния текст на писмото:

„Уважаеми г-н Вебер,

Обръщаме се към Вас заради недопустимо поведение на българския евродепутат Александър Йорданов. Г-н Йорданов си е позволил да отправи необосновани нападки и обиди към уважаваната журналистка от Българското национално радио Силвия Великова. Очевидно подразнен от въпросите, които Великова му е задала в предаването си „Политически НЕкоректно“ на 6 декември, Йорданов е написал в социалната мрежа Фейсбук коментар, който смятаме за крайно недостоен. Въпреки че европейският депутат е изтрил този коментар от своя профил, много медии регистрираха и публикуваха скрийншотове от текста, в който той прави директни обидни квалификации на въпросите и на личността на водещата в опит да омаловажи остро поставените политически теми за интервюто.

Известно е, че работата на журналистите е да задават въпроси, а на политиците – да отговарят на тях. Отговорността, която журналистите имат пред обществото, изисква от тях да поставят трудни и важни въпроси, за да могат избирателите да си дадат сметка доколко даден политик оправдава доверието им.

Недопустимо е, когато политикът не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество, без да се компрометира, да напада с обиди журналиста, който му ги задава.

А когато става дума за представител на управляващата коалиция, както е в конкретния случай, подобно поведение може да се приеме и като опит за натиск и призив към институциите въпросният журналист да бъде подложен на репресия.

Припомняме, че това не е първият случай, когато журналистката Силвия Великова е обект на подобно отношение. През миналата година тя бе свалена от ефир от предишното ръководство на радиото, което се опита да ѝ попречи да отразява спорната процедура по избор на главен прокурор. Свалянето от ефир на Великова доведе до протести, широка международна реакция и безпрецедентна криза в радиото, завършила със смяната на генералния директор.

Надяваме се, че тези действия на представител на ЕНП няма да останат незабелязани и несанкционирани от ръководството на партият“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име