Intrigi.bg Актуално Агресивни и безразсъдни – трафикантите по балканския маршрут през България към ЕС

Агресивни и безразсъдни – трафикантите по балканския маршрут през България към ЕС

98
0

Момче с гъста тъмна коса, обръсната отзад, стои до телената ограда на голям български бежански лагер. Махмуд е на 17 години и е пристигнал в България преди няколко месеца, междувременно е дошло и семейството му. Те искат да подадат молба за убежище и да продължат към Германия.

Пътуването до България беше опасно, разказва Махмуд и сочи оградата зад себе си, която му напомня турско-българската гранична ограда. Той се изкачил по нея със стълба и след това скочил „като от четвъртия етаж“. Оттам нататък продължил да бяга. На турско-българската граница нещо назрява, сега там се събират много хора, казва Махмуд. Някои от тях бягат от войната в Сирия, други – от тежкия живот в Турция, смята той.

България залага на граничната защита

България разчита на строгата гранична защита и на сплашването, отбелязва Tagesschau. Правителството е увеличило броя на граничните служители, планира и допълнително увеличение. По данни на българското Министерство на вътрешните работи опитите за преминаване на границата от миналата година насам са се удвоили и са стигнали 103 000.

Натискът по границите се увеличава, а с него и нивото на напрежение за всички замесени. На всеки няколко дни по балканския маршрут стават тежки катастрофи. В центъра на Бургас, който не е далеч от турската граница, автобус с 47 мигранти се опита да се измъкне от преследващата го полицейска кола и се стигна до фатален край. Двете превозни средства се сблъскаха, а след удара от полицейския автомобил не остана почти нищо. Загинаха двама полицаи, а шофьорът – 18-годишен сириец, бе арестуван.

Бягството е рисковано и скъпо

На около 600 километра на север в сръбския град Суботица царят суматоха и нервно напрежение – там всички очакват да преминат границата с Унгария. Оградата с висока степен на сигурност е само на няколко километра. Бежанците на улицата са на малки групи, слизат от таксита, лагеруват по поляни или в изоставени сгради. Държавната система за прием на бежанци отдавна е напълно претоварена.

Млад мъж от Йемен е отседнал в една от руините. Той разказва, че първо е преодолял разстоянието от Египет до Гърция. След това платил на контрабандист 3000 евро, за да стигне до Сърбия. „Не можете да преминете границата самостоятелно“, обяснява той и допълва, че хората пътуват в претъпкани джипове. И е естествено да се случват инциденти. Като този от средата на септември в австрийската провинция Бургенланд, на границата с Унгария. Военните искали да спрат кола за проверка. Шофьорът ускорил, излязъл от пътя и се ударил в дърво. В автомобила, регистриран за транспортиране на до седем човека, наред с румънския шофьор пътували още 16 души от Индия, Пакистан и Афганистан.

Агресия и безразсъдство

Хелмут Марбан от полицията в Бургенланд описва една нова тревожна тенденция: в момента по пътищата има много млади мъже, наети от организаторите на трафика, „които са много агресивни и безразсъдни по пътя, не се съобразяват с живота на превозваните хора, рискувайки така и собствения си живот“. Тази година полицията в Бургенланд вече е арестувала 205 трафиканти – с 36 повече от миналата година. Молбите за получаване на убежище също са се увеличили. Австрийската експертка по миграцията Юдит Коленбергер вижда причините за увеличението на броя на мигрантите от една страна в геополитическата ситуация, но според нея и вторичният ефект от руската война в Украйна оказва своето влияние.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име