Intrigi.bg Свят Австрия се обяви против ускорено членство на Украйна в ЕС

Австрия се обяви против ускорено членство на Украйна в ЕС

164
0

Нова пречка може да се появи пред ускорената процедура за приемане в Европейския съюз за Украйна. В свое изказване австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви, че Киев не трябва да се предлага членство в ЕС.

Шаленберг коментира, че според него Украйна не трябва да получава статут на кандидат за членство в Европейския съюз, каквито са очакванията на президента на източноевропейската страна Володимир Зеленски

Причина за тази позиция на австрийския първи дипломат е фактът, че има държави от Западните Балкани, които са изминали много по-дълъг път към кандидатурата си за членство и все още не им е осигурен такъв достъп.

Той допълни още, че трябва да има и други модели за подкрепа за Киев освен присъединяването към ЕС, като посочи като възможни варианти присъединяване към Единната икономическа зона на ЕС или просто запазване на сегашното ниво на Споразумението за асоцииране.

Министър Шаленберг се обяви за по-голяма гъвкавост в търсенето на механизми за сближаване между Украйна и ЕС.

Въпреки това той се обяви категорично в подкрепа на „по-нататъшното задълбочаване на отношенията на ЕС с Украйна“.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отказа да отговори на въпроса дали всички държави от ЕС са съгласни с перспективата за членство на Украйна.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че Швейцария е задържала доставките на германско оръжие за Украйна. Страната е блокирала реекспорта на швейцарски боеприпаси, използвани в бойните машини на пехотата Marder, които Киев иска да получи.

Новината идва на фона на обвинията към германския канцлер Олаф Шолц за неуспеха на правителството му да достави тежки оръжия на Украйна.

Marder, произведен от Rheinmetall, използва боеприпаси, произведени в Швейцария. Швейцария ограничава реекспорта на такива военни материали в зони на конфликт.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име