КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Какво цели Волен Сидеров със скандалите с Валери Сомеонов?
Да всее напрежение в коалицията
Да махне Валери Симеонов от поста му
Да накара партнъорите си да го сложат за водач на


Общо гласували: 13 виж резултатите
 


06.05.2014 08:51

Честит празник на животновъдите, земеделците, храбрите войни и всички с името Георги!


В народния календар Гергьовден се свързва с изкарването на стадата в планината и на земеделците, които започват да работят по нивите. “Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден” се пее в една народна песен, която показва почитта на този празник от всички българи. 

След дългата поредица от подвижни празници започващи с Месопустната неделя, Гергьовден е празник с постоянна дата в народния и астрономически календар.

На 6 май (двадесет и трети април в миналото), църквата празнува денят на свети Георги.
Смята се, че светецът е покровител на земеделието и скотовъдството. В началото на XX век е обявен за Ден на българската войска и храбростта.

На 6 май 1877г. пратениците от град Самара – кметът Е. Т. Кожевников и членът на градския съвет П.В.Алабин – поднасят на българското опълчение скъпоценен дар – Самарското знаме.

Нашият народ е украсил с много песни, предания и легенди живота на светеца. В тоя ден всеки дом прави жертвоприношение – агне в чест на свети Георги. Агнето винаги се избира мъжко, обикновено то е първото, родено през новата година. Рано на празника моми, невести и ергени отиват в полето, берат цветя и вият венци: за жертвеното агне, за овцата, която първа ще излезе да я издоят, за ведрото, в което се дои млякото и за шапката на овчарите. Огромен венец във вид на арка се поставя на вратата на кошарата, за да минат под него овците за доене.

Преди да заколят гергьовското агне, четат му молитва. Със запалени свещи на рогата, а на шията с окачен венец. Заколването става на определено място срещу стената на къщата, за да бъде напръскана тя с кръв – по нея се гадае дали ще бъде здрава и плодородна годината. Тази кръв, след като се направи кръстен знак на вратите е на челото на децата, се заравя или излива в реката.

Агнето се приготвя и пече както великденското. Обикновено на Гергьовден цялото село се е събрало на едно място и е носело печено агне, обредна погача, прясно сирене, овче кисело мляко, ракия и вино. След богатата трапеза се развихрят буйни хора, където стари и млади показват своето изкуство. Люлеят се за здраве и стари, и млади.

За свети Георги се разказва следната легенда:
 • Една деветглава ламя запирала водите и не разрешавала да има нито животински, нито растителен свят. За да пусне водата, тя искала човешка жертва. В двубой с нея свети Георги я победил. Заради тази победа над чудовището и за издържаните тежки мъчения, за да се откаже от вярата си, народът го нарекъл Победоносец. Той е бил обезглавен и погребан близо до град Бейрут, при планината Ливан.

В българската иконография свети великомъченик Георги Победоносец се изобразява като млад, силен мъж, възседнал бял кон и дълго копие в дясната ръка, забито в устата на страшен змей.

 

 

 

 

Снимка: Thinkstock

 

На Гергьовден празнуват всички, които носят имената Георги, Гергана, Галина, Галин, Галя, Ганка, Ганчо, Гочо, Гинка, Габриела и производните им имена.

Честито на всички празнуващи!

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg