КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Какво цели Волен Сидеров със скандалите с Валери Сомеонов?
Да всее напрежение в коалицията
Да махне Валери Симеонов от поста му
Да накара партнъорите си да го сложат за водач на


Общо гласували: 222 виж резултатите
 


06.12.2018 15:23

Току-що приключил ремонт разкри \"тайната\" на наводнените улици във Варна


тводнителните шахти по варненската ул. "Георги Бенковски", чийто ремонт завърши само преди дни, са поставени по-високо от нивото на уличната настилка. Това стана ясно след първия дъжд в началото на седмицата, който наводни улицата още преди да е открита. Снимки на наводненото платно и сухите решетки на шахтите бяха публикувани от онлайн изданието nakratko.bg. Но независимо от това само няколко дни по-късно, без да е извършена каквато и да е корекция на настилката и шахтите, по новия асфалт беше положена хоризонтална маркировка.

 

 

 

 

По-високото ниво на отводнителните шахти по ул.

© nakratko.bg

По-високото ниво на отводнителните шахти по ул. "Георги Бенковски" е "старателно" компенсирано с наслоен асфалт

 

 

 

 

В средата на лятото т.г. улиците на Варна бяха наводнени няколко пъти заради падналите дъждове. От местната администрация тогава се оправдаха, че засега решение на проблема няма, тъй като за ремонт на отводнителната канализация били необходими 150 млн. лв. Случаят с ул. "Георги Бенковски" обаче показва, че липсата на финансиране е само част от проблема.

 

 

 

 

 

Автомобили,

© facebook.com/groups/odesos

Автомобили, "удавени" в средата на лятото в подлеза на ул. "Шипка" във Варна. Снимката е публикувана с публичен достъп във фейсбук групата "Варна"

 

 

 

 

Ремонтираният участък на ул. "Георги Бенковски", по който

 

отводняването се оказва явно компрометирано

 

е дълъг около 250 м. Въпреки това и по неизвестни причини строителството по него, започнало в края на август, отне четири месеца.


 

Цялата еднопосочна улица, по която ремонтът продължава, е дълга малко под 1 км. За нейното обновяване в инвестиционната програма на местната администрация за тази година са предвидени около 2.4 млн. лв. Това означава, че ремонтът на варненската улица ще струва точно толкова, колкото беше средната цена за изграждането на 1 км от автомагистрала "Тракия" през 2012 г. - с четири платна, две аварийни ленти, мантинели, канавки, обезопасителни мрежи и т.н.

 

Високата цена на ремонта

 

по ул. "Георги Бенковски" беше обяснена от местната администрация с факта, че освен ремонт на уличното платно проектът предвижда и благоустрояване на предблокови и околоблокови пространства по дължината й. В случая с въпросната отсечка тези дейности се ограничиха единствено с полагането на нови тротоарни настилки.

 

Ремонтът на ул. "Георги Бенковски" във Варна е част от инвестиционната програма на местната администрация, която беше представена в началото на април т.г. "През 2018 г. Общината е възложител на проекти за над 350 млн. лв. по линия на европейските фондове и с финансиране от републиканския и от общинския бюджет, каза тогава кметът на града Иван Портних. За да бъдем по-оперативни, трябва да спазваме сроковете. Същевременно заедно трябва да гарантираме и високото качество на изпълнените проекти, защото резултатите от дейността на строителните фирми се виждат от

 

гражданите на Варна, които са най-важният коректив

 

за нас."

 

Именно качеството при изпълнението на уличните ремонти във Варна обаче се оказва проблем. Още в края на март т.г. в блога civi.bg бяха публикувани снимки от реконструкцията та градския бул. "Васил Левски" на стойност 80.5 млн. лв. На тях ясно се виждат недопустимо криви бордюри, положени край асфалтовите ленти.

 

 

 

 

Кривите бордюри край реконструираното трасе на бул.

© civi.bg

Кривите бордюри край реконструираното трасе на бул. "Васил Левски" във Варна

 

 

 

 

В началото на лятото в социалните мрежи се появиха и снимки на току-що ремонтираното "в дълбочина" платно на булеварда пред Регионалната здравна инспекция. То беше разкопаното заради ВиК авария само дни след полагането на асфалта. Отговорът на общинската администрация по този повод гласеше, ремонтът не е фатален, тъй като предстояло полагането на последен слой от настилката.

 

Това обаче се оказа блъф

 

тъй като всички отводнителни шахти вече бяха поставени на нивото на разкопаната настилка.

 

 

 

 

Строителството на новото трасе на бул.

© karabastun

Строителството на новото трасе на бул. "Васил Левски" във Варна започна без работен проект, а резултатите от това станаха ясни скоро след началото му. Вече месеци наред част от трасето не може да бъде отводнена

 

 

 

 

"Дневник" изпрати до общинската администрация във Варна няколко въпроса, касаещи ниското качеството на извършените ремонтни работи по ул. "Г. Бенковски". От техните отговори трябва да стане ясно предстои ли ремонт на ремонта и за чия сметка ще бъде той.

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg