КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Какво цели Волен Сидеров със скандалите с Валери Сомеонов?
Да всее напрежение в коалицията
Да махне Валери Симеонов от поста му
Да накара партнъорите си да го сложат за водач на


Общо гласували: 222 виж резултатите
 


23.09.2015 11:43

Темата за бежанците – в епицентъра на 16-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми


От 28 септември до 3 октомври във Варна се провежда 16-ият Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, който бе възстановен миналата година след 23-годишна пауза.

Днес организаторите от фондация „Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми“ обявиха, че в епицентъра на форума, в който със свои продукции участват 25 държави от цял свят, е темата за бежанците.

На 29 септември от 9 часа в хотел „Радуга“ в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще се проведе кръгла маса по темата с участието на вицепрезидента Маргарита Попова, която е патрон на червенокръсткия фестивал.

Това издание възвръща блясъка на кинофорума, в който участват в три категории 118 състезателни филма от общо 145, които ще вървят в Камчия, в МУ – Варна, в зала „Пленарна“ на общината и в зала на МБАЛ „Света Марина“. Лентите ще се борят за призовете на председателя на БЧК, на ректора на МУ и на кмета на Варна, като победителите ще получат красиви плакети от първо до трето място в категориите си.

В рамките на фестивалните дни публиката ще гледа напълно безплатно всички ленти. До СОК „Камчия“ е осигурен също безплатен транспорт от ул.Антим Първи“ по няколко пъти на ден и обратно до града. Зрителите ще пият кафе и вода, които са бонус от спонсорите на проявата.

Близо 70 български актьори и режисьори ще са гости на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Сред тях са Татяна Лолова, Васил Михайлов, Екатерина Евро, Мария Статулова, режисьорите Станимир Трифонов, Стефан Командарев, Иван Ничев, Пламен Сираков.

На 30 септември от 17 часа на площад „Независимост“ те ще бъдат "смъртно ранени" и ще ги спасяват младежите от БЧК – Варна. Демонстрация на хуманните цели на Червения кръст и Червения полумесец ще има и  ден преди фестивала.

На 27 септември в 12 часа от входа Морската градина доброволците младежи от БЧК заедно със студенти от МУ – Варна, организират шествие флашмоб из града, по време на което ще раздадат флаери с програмата на фестивала и безплатни талони за прожекциите.

Самото откриване започва в 17 часа на 28 септември със среща на организаторите и гостите на фестивала с вицепрезидента Маргарита Попова. Час по-късно е началото на тържествената церемония с дефиле по червения килим. Автентични гвардейци и представителният оркестър на Военноморските сили ще участват в шпалир в чест на участниците.

Самото откриване ще бъде в залата на хотел „Радуга“, като организаторите обещават ефектни изненади за зрителите.

В контекста на бежанската вълна председателят на НС на Българския червен кръст Христо Григоров подчерта, че у нас ще се случи същото, което в момента е в Европа. Никой не знае какво ще стане, ако в България влезе голям поток от хора – 10, 15, 20 000 души. Според Григоров бежанската криза е следствие и почти никой не иска да коментира причината. Докато тя не бъде отстранена, проблемът няма да бъде разрешен.

Христо Григоров смята, че на тези нещастни хора трябва да се подаде ръка. Да се молим на Бог и Аллах, призова председателят на БЧК, който заяви, че българският народ не е ксенофобски. Наред с това той отчита, че българите живеем в момента некомфортно.

С трудната задача да отсеят най-добрите фестивални филми в състезателната програма са определени: Павел Васев, председател на журито, и изпълнителен директор на Националния филмов център, членове – Вяра Анкова, БНТ, Бетина Кумер, представител на Червения кръст в Швейцария, Бепе Чино, италиански режисьор, който е направил в Сицилия филм за Джоко Росич, Фатик Ишчи, режисьор и представител на Червения полумесец от Турция, проф. Темелко Темелков от МУ – Варна.

Intrigi.bg

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg