КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Какво цели Волен Сидеров със скандалите с Валери Сомеонов?
Да всее напрежение в коалицията
Да махне Валери Симеонов от поста му
Да накара партнъорите си да го сложат за водач на


Общо гласували: 170 виж резултатите
 


31.05.2014 19:59

Проф. Иво Кременски: Отдалечени сме от славяните, но това не значи, че нямаме славянска кръв


Проф. Иво Кременски

Изследванията на генетиците по линия на Y-хромозомата и мутациите на ядрената ДНК, сочат, че българите са отдалечени от славяните. Това обаче не означава, че нямаме славянска кръв. Проследяването на гените в поколенията назад сочат, че сме по-близо до румънци, на първо място, гърци, унгарци и македонци.

Това каза пред intrigi.bg днес едно от светилата на родната генетика проф.Иво Кременски, консултант на Центъра по молекулна медицина.

Проследяването на мутациите на гените на българина по мъжка линия показват, че сме отдалечени също от поляци,руснаци, украинци, чехи, от народите от Централна Европа, Западна Европа и Средиземноморието.

Причината за това е, че 22-23 процента от съвременните българи са потомци на племена, живели тук преди 8000 години. Затова говорят и скалните рисунки в пещерата Бачо Киро, описани и от американски учени.Наследници сме на тези племена, сред които са и траките, обясни проф. Кременски.

Генетичната ни връзка с унгарците се тълкува с две възможни хипотези, като първата е, че те са населявали Балканите. След потоп в Черно море преди 6000 години племето, от което са унгарците, е побегнало от предишните си место обиталища. Друга теория твърди, че едно от племената, тръгнали от Памир насам, е било тяхното.

Произходът през поколенията назад се определя по мутациите на мъжкия, а не на женския ген, обясни известният учен.

Проф.Кременски смята, че проследяването на поколенията и мутациите на гените, което може да се установи дори с хилядолетия назад във времето, не бива да се правят на митохондриално ДНК-ниво. То не дава коректни резултати, както се е получило преди няколко години при т.нар. Памирско изследване.

То не само било направено по женска линия, но и в едно училище в този географски район. Изследванията на слюнката на децата показа сензационно, че общите ни гени с тези на вероятните наследници на прабългарите са в нищожни проценти.

Грешката била не само в това, че е изследван генетичен материал от хора, които вероятно имат роднински връзки, или че са анализирани мутациите на X-хромозомите, т.е. по женска линия. Групата в това училище в Памир е била и много малка и не може да бъде представителна, за да е доказателство за твърдяното. Още преди експедицията българските учени начело с проф.Кременски предупредили, че резултатите от евентуалното „сензационното“ откритие ще са със съмнителна научна стойност.

„Не може само по генетични данни да се правят изводи за поризхода на една нация. Има достатъчно исторически и други доказателства за свързаността ни с едни или други групи народи“, заключи известният генетик. Факт обаче било, че не женските, а мъжките гени дават достоверна информация за произхода. За пример професорът даде Барак О Бама, който според изследване по женска линия трябва да е "бял", а той е имал само една родственица, която е "бяла".

Intrigi.bg

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg