КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Ще се стигне ли до оставки на правителството по случая за закупуването на ЧЕЗ?
Да
Може частични
Правителството ще падне
Не
Не мога да преценя


Общо гласували: 455 виж резултатите
 


12.08.2017 09:57

Екшън в туризма - бивш зам.-министър скочи на Ангелкова с горещи въпроси


Родното Черноморие не се слави с добри условия за туризъм. Няколко министерства наред не могат да се справят с високите такси за чадър и шезлонг, фекалните води се изсипват без никакви проблеми в морето, на метри от къпещите си туристи, застрояването на самите плажове се оказва, че е не проблем, а концесиите често се взимат с голяма въпросителна.

 

В полезрението на всичко това се оказва ресорният министър Николина Ангелкова, която за пореден път оглави министерството може би в резултат на това, че се справя добре. На редакционната си поща информационна агенция ПИК получи отворено писмо от бившият зам.-министър на туризма и предсдедател на Европейския институт за стратегически анализи Бранимир Ботев. В него той задави повече от интересни въпроси към Ангелкова. 

 

 

 

Ботев е бил член на Консултативния бизнес научен съвет при министъра на земеделието и храните. През 2012 г. е бил член на УС на "Деловая Россия", а през 2008 г. - на УС на Националния борд по туризъм.

 

През 2007 г. е бил член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки. През 2006 г. Ботев е бил председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. В периода 2002 - 2004 г. е председател на Надзорния съвет на Винарска изба "Розова долина" АД, гр. Карлово. Съосновател и съпрезидент е на Българо-Белгийската асоциация "Best2Be". От 1999 г. до 2000 г. е член на Управителния и Научния съвет на Европейския институт по публична администрация, а преди това - старши съветник и секретар на Съвета по администрация в Министерския съвет. От 1988 г. до 1992 г.

 

Бранимир Ботев е бил генерален директор на Междуправителствения френско-български център за подготовка на висши стопански кадри "Марком". През 1988 г. е работил във Франция с екипа на президента Франсоа Митеран. През 1987 г. е бил генерален директор на Института по маркетинг, а преди това - съветник по управление на министъра на леката промишленост, както и управител на българо-германското търговско дружество "ИБИКО".

 

Ботев е дипломиран магистър по "Социология" с профил "Социално управление". Специализирал е "Стратегическо управление и маркетинг" във Франция. Владее френски, английски, руски и арменски език.

 

Агенция ПИК публикува въпросите на г-н Ботев без редакторска намеса, а дали те ще получат отговор остава да видим:

 

Във връзка с трескавата активност на г-жа Ангелкова и публично отразяваните й нескончаеми проверки по морето, у мен възникнаха редица въпроси, част от които ще отправя сега, а част ще запазя за по-късен период, когато ще имам още повече информация и факти за тяхното реално осветляване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Ако премиера Борисов не беше побеснял за таксата „празен стол“ и не я беше изпратил да провери на място, каква щеше да бъде реакцията на Ангелкова? Защото за фекалиите изтичащи в морето на плажа в Крайморие, функционирането на частен паркинг, край залива Болата, наглото поведение на мутрата-концесионер, който събираше пари за такса „шалте“, сблъсъците на групи силоваци по къмпинги и на Слънчев бряг, Ангелкова изобщо не реагира, беше по-тиха от водата и по-ниска от тревата сякаш става дума за туризма на Марс, а не на българските курорти.
  2. Какви са реалните й мотиви за безумния натиск и нелепите проверки на Корал? С тези действия не се ли разчиства терена  за определен „инвеститор“, който ще сложи ръка на прилежащите до плажа имоти, за сметка на природолюбителите и последните останали девствени кътчета по родното Черноморие?
  3. Притежават ли свекърва й и съпругът й фирма за недвижими имоти и подготвяли ли са процедури и сделки на имоти в курортни зони на България?
  4. В българските медии излезе информация, че министър Ангелкова е възложила еднолично на социологическа агенция срещу 114 000 лв. да осъществи промени в Националната Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014-2030 г. Само да припомня, че съответната Стратегия беше приета от МС с Протоколно решение 22 от 04.06.2014 г. и само органът, който е приел съответния нормативен акт може да възлага промени и извършва промени. Как е убягнал този очевиден юридически факт на министър Ангелкова (която твърди, че има диплом за завършено образование по право)? Тук въпросите са повече от един:

 

 

-         След като има приета дългосрочна Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма през 2014, съгласувана с бранша, всички български министерства и одобрена лично от г-н Талеб Рифай, генерален-секретар на Световната организация по туризъм, кое налага само след 3 години и половина същата да се осъвременява. Какви са официалните мотиви на министър Ангелкова и пред кого ги е депозирала?

 

-         Има ли взето решение на МС за изменение и допълнение на собствения му нормативен акт (Стратегията) и възложил ли е министерски съвет на министър Ангелкова правомощия за това? Ако да, кога и с какъв документ?

 

-         След като цялата Национална Стратегия като разработка на 119 страници (без приложенията) е изработена и приета без държавата да похарчи и 1 лев, кое наложи похарчването на 114 000 лв. за нейното „осъвременяване“? Моля, министър Ангелкова публично да обясни! Обещавам, че ако това се случи ще присъствам и лично ще й задавам въпроси, отговорите на които обществото трябва да получи.

 

-         Какви хонорари са изплатени на хабилитираните лица и експертите, привлечени да работят по допълнението на стратегията?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Защо България е на незавидното 73-то място в световната класация за развитие на туризма и вярно ли е, че спрямо предишен период имаме спад в класацията?
  2. И последен въпрос колко нощувки осъществени от чуждестранни туристи посетили България отчита министерството на туризма и каква е средната цена на нощувка?
  3. Защо отчетните данни на министерство на туризма и на водещите международни институции за прихода, който генерира туристическата индустрия в България се разминават с милиарди левове?

 

 

Считам, че в интерес не само на туристическата индустрия, но на икономиката като цяло и на българското правителство е отговорите на тези въпроси да бъдат публични и министър Ангелкова да поеме отговорността да ги даде лично.

 

С уважение към работещите в туризма и с очакване към министър Ангелкова,

 

Бранимир Ботев

 

Директор на EISA

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg