КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Ще се стигне ли до оставки на правителството по случая за закупуването на ЧЕЗ?
Да
Може частични
Правителството ще падне
Не
Не мога да преценя


Общо гласували: 455 виж резултатите
 


05.10.2015 17:39

Експерти проучват как се задържат мигранти и търсещи закрила у нас


При какви обстоятелства служителите на МВР задържат мигранти в затворените центрове на дирекция „Миграция”? Може ли решенията за административно задържане на мигранти в България да се вземат по-прозрачно и при по-добра отчетност?

Това ще установи екип на неправителствената организация Център за правна помощ – „Глас в България” (ЦПП) в рамките на проекта „Увеличаване прозрачността и отчетността в практиките за задържане на търсещи закрила и мигранти в България”.

Старт на инициативата, изпълнявана в сътрудничество с фондация „Български адвокати за правата на човека” (БАПЧ), беше даден през август 2015 г.

Проектът се реализира с финансовата помощ на Европейската програма за интеграция и миграция на Мрежата на Европейските фондации (NEF) и предвижда интервюта със задържани в Специалните домове за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ), както и с ключови служители на МВР, отговорни за взимането на решения за задържане. Адвокати от Фондация „Български адвокати за правата на човека” ще предоставят безплатни правни консултации на нуждаещите се задържани лица.

 Освен това, експертите ще събират, анализират и публикуват статистическа информация относно задържането на мигранти у нас и ще изследват съдебната практика в областта. Изводите и препоръките им ще бъдат обсъдени с представители на отговорните институции.

„Българското законодателство допуска задържането на мигранти при определени обстоятелства, като дава значителна свобода на служителите на МВР при решението за издаване на заповед за задържане.

Заключенията от теренно изследване, проведено от Център за правна помощ – „Глас в България” по предишен проект, както и мониторингови доклади на други правозащитни организации, сочат широко разпространена практика на административно задържане, включително на хора, търсещи закрила, непълнолетни и уязвими лица”, коментира ръководителят на проекта Радостина Павлова.

 Ето защо, по думите й, проектът цели да спомогне за установяването на прозрачни и справедливи практики на задържане съгласно принципите, залегнали в международното и европейското право.

За СДНВЧ

Дирекция „Миграция” на МВР управлява два Специални дома за временно настаняване на чужденци (СДНВЧ) – в кв. Бусманци, гр. София и в гр. Любимец с общ капацитет от 700 души. За разлика от бежанските центрове на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), те действат на затворен принцип.

От октомври 2013 г. към МВР функционира и Разпределителен център (РЦ) в гр. Елхово, който е транзитен център и през който преминават за кратко време почти всички влезли в страната мигранти, преди да бъдат пренасочени.

Поради тази причина усилията на екипа, изпълняващ проекта, ще са насочени към основните места за задържане на чужденци на базата на нарочни заповеди, издадени от служители на МВР, а именно – СДНВЧ Бусманци и СДНВЧ Любимец.

По данни на МВР, най-многобройни са групите на настанените чужденци от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан. Към 25 август 2015 г. в СДВНЧ и РЦ-Елхово, заедно с техните семейства, са настанени общо 257 малолетни и непълнолетни чужденци, показва справка на МВР.

Правна рамка

Основните принципи на международното право изискват ограничаването на човешките права и свободи, когато това се налага за постигането на легитимна и важна за обществото цел, да бъде само до минимално необходимата степен. Според законодателството на Европейския съюз максималният период на задържане на чужденци в структури като българските СДНВЧ е 6 месеца, като той може да бъде удължен до 18 месеца.

 Международното право изисква задържането в подобни затворени заведения винаги да е основано на детайлна индивидуална преценка на всеки случай и да не е произволна или групова мярка за управление на миграционните потоци

ова означава то да се налага само тогава, когато всички алтернативни мерки по европейското и българското законодателство, като например редовно явяване на подписка пред властите, са изчерпани или неподходящи в дадения случай.

Освен, че произволното или масовото задържане на мигранти е в разрез с международното и европейското право, то следва да бъде избягвано и поради високите разходи по поддържането на центровете и негативния психологически и физически ефект върху задържаните. Затова задържането винаги трябва да е последната възможна мярка. Съгласно Закона за чужденците в Република България в СДВНЧ не се настанявяат непридружени непълнолетни.

За Център за правна помощ – „Глас в България”

ЦПП е неправителствена организация базирана в София. Мисията на ЦПП е да защитава правата на мигранти, бежанци и търсещи закрила на територията на България чрез предоставяне на правна помощ и чрез застъпничество пред институциите. От основаването си през 2009 г. ЦПП се обявява за прогресивни законодателни промени и спомага за повишаването на информираността относно въпросите на убежището, миграцията и интеграцията.

Центърът предоставя безплатни правни консултации на хора, търсещи закрила, бежанци и мигранти, както и процесуално представителство по съдебни и административни дела на национално и европейско ниво.

ЦПП също така провежда изследвания и мониторинг и през м. февруари 2015 г. публикува доклада „Уязвимост и закрила: идентификация на уязвими лица сред търсещите закрила в Р. България” в рамките на проект, проведен през 2013-2014 г. в партньорство с „Център за подпомагане на хора, преживели насилие – АСЕТ” и финансиран от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство (ЕИП).

Intrigi.bg

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg