КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Какво цели Волен Сидеров със скандалите с Валери Сомеонов?
Да всее напрежение в коалицията
Да махне Валери Симеонов от поста му
Да накара партнъорите си да го сложат за водач на


Общо гласували: 226 виж резултатите
 


14.11.2017 14:11

Днес са Коледни заговезни - утре започват постите


Днес са Коледни заговезни. 14 ноември е последен ден в който, може да се яде месо. За Коледните заговезни се готви голяма кокошка с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина. Точи се и вита баница с тиква или наречена още „тиквеник” с много орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни — чак до Коледа, когато става „отговяването” или отново може да се хапва блажно – това е традицията.

След Коледните заговезни започват 40-дневни коледни пости, които свършват на Бъдни вечер. Постът се нарича Малка четиридесетница.

 Постещият човек трябва да се въздържа от блажна храна, за да може да бъде преборен грехът, изначално заложен в човека. А приемането само на определен вид храна трябва да бъде съчетано и с духовен пост, символ на спасението на човешката душа.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg