КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Какво цели Волен Сидеров със скандалите с Валери Сомеонов?
Да всее напрежение в коалицията
Да махне Валери Симеонов от поста му
Да накара партнъорите си да го сложат за водач на


Общо гласували: 169 виж резултатите
 


22.04.2014 13:40

Бяло вино и розета пият вече чужденците, бирата ни била лоша


инж. Цанко Станчев

Българските бели вина и розетата стават все по-голям хит през туристическия сезон по Черноморието. Причината е, че гостите предпочитат качествените в последните години еликсири за сметка на лошокачествената бира, която се предлага.

Това съобщи днес инж.Цанко Станчев, председател на Черноморската лозаро-винарска камара преди старта на тридневния фестивал „Вино и храна“. Събитието се провежда за втора поредна година в Двореца на културата и спорта от 23 до 25 април, с амбицията да възроди традициите от 30-те години и изложенията в резиденция Евксиноград.

Браншът все още е в тежко положение, непрекъснато се закриват големи изби и се раждат малки, обясни специалистът. В момента у нас те са 260, а на фестивала във Варна ще има два пъти повече от миналата година. В зала „Младост“ своите най-добри образци с вина ще покажат над 46 фирми.

Забелязва се, че в Североизтока в последните години са се появили 15 нови изби, а качеството на виното става все по-добро, наред с културата на потребителите. Варна е избрана за седалище на фестивала „Вино и храна“, защото е втори по-големина пазар в страната. На първо място е столицата, а след нас е Бургас, Хасково, Пловдив заема едва 5-6-о място, обясни инж. Станчев.

Хотелиери, ресторантьори и туроператори са добре дошли на събитието. На 25 април в Двореца ще се проведе и Обществения съвет по туризъм, обявиха от община Варна, които ударили финансово рамо. Консултации на варненци кое как се пие и кое е най-доброто през трите дни ще дават от Българската асоциация на сомелиерите и вино оценителите, обясни председателката Стефка Свещарова.

Щандове на три фирми ще демонстрират най-доброто от продукцията си. Нашенски са почти всички продукти, които 30 майстор готвачи начело с варненеца Петър Йоргов от олимпийски ни отбор, ще вложат в тристепенно гурме меню в зона „Ресторант“ в зала „Младост“. Сред пикантериите са блюда с черни миди, хайвер от калкан и розови домати – салата „Варна“.

Шеф готвачът Петър Йоргов, който е и председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, се е погрижил за топлата връзка между хубавата храна и класните вина.

Агнешко печено при температура от 60 градуса е друго предложение на майсторите. Родни трюфели, които се събират в Русенско и Шуменско, са сред изкушенията за посетителите наред в перфектните вина. Слаките лакомства са в ръцете на две известни варненски сладкарки – Елеонора Дамянова и Поля Евтимона.

Инж. Цанко Станчев е уверен, че българските бели вина и розетата стават все по-харесвани и от нашенци и от чужденците.

За съжаление от „Произведено в България“ отказали участие в последния момент, заради битката с големите търговски вериги.

Варна да стане гурме столица е амбицията на организаторите, които препоръчват млади български бели вина и съветват да внимаваме с вносните. Като пример бе даден фактът, че в момента у нас се внасят евтини италиански вина, които са на цени по 1-2 евро на Ботуша. Нашите червени и бели еликсири са с категории над италианските, които се търгуват по 15-16 евро, а са по 8-9 лв. бутилката, категорични са сомелиерите.

На мода в цял свят са малките изби, които предлагат продукцията си в собствения си регион. Навсякъде в една страна има 2-3 наложени гиганти, а останалите производители са дребни. „Никой не е успял да направи кока-кола от виното“, пошегува се инж. Станчев, имайки предвид пазара в международен мащаб.

Денко Георгиев, административен секретар на Регионалната лозаро-винарска камара показва наградата от приключилия преди 2 седмици международнен форум във Велико Търново. Тя ще е част от изложбата на варненският фестивал, посветена на виното и храната.

Входът да фестивала „Вино и храна“ е 5 лв., за да бъде спрян обичайният поток дегустиращи с трайни алкохолни страсти.

Intrigi.bg

 

 

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg