КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Ще се стигне ли до оставки на правителството по случая за закупуването на ЧЕЗ?
Да
Може частични
Правителството ще падне
Не
Не мога да преценя


Общо гласували: 521 виж резултатите
 


22.04.2014 13:40

Бяло вино и розета пият вече чужденците, бирата ни била лоша


инж. Цанко Станчев

Българските бели вина и розетата стават все по-голям хит през туристическия сезон по Черноморието. Причината е, че гостите предпочитат качествените в последните години еликсири за сметка на лошокачествената бира, която се предлага.

Това съобщи днес инж.Цанко Станчев, председател на Черноморската лозаро-винарска камара преди старта на тридневния фестивал „Вино и храна“. Събитието се провежда за втора поредна година в Двореца на културата и спорта от 23 до 25 април, с амбицията да възроди традициите от 30-те години и изложенията в резиденция Евксиноград.

Браншът все още е в тежко положение, непрекъснато се закриват големи изби и се раждат малки, обясни специалистът. В момента у нас те са 260, а на фестивала във Варна ще има два пъти повече от миналата година. В зала „Младост“ своите най-добри образци с вина ще покажат над 46 фирми.

Забелязва се, че в Североизтока в последните години са се появили 15 нови изби, а качеството на виното става все по-добро, наред с културата на потребителите. Варна е избрана за седалище на фестивала „Вино и храна“, защото е втори по-големина пазар в страната. На първо място е столицата, а след нас е Бургас, Хасково, Пловдив заема едва 5-6-о място, обясни инж. Станчев.

Хотелиери, ресторантьори и туроператори са добре дошли на събитието. На 25 април в Двореца ще се проведе и Обществения съвет по туризъм, обявиха от община Варна, които ударили финансово рамо. Консултации на варненци кое как се пие и кое е най-доброто през трите дни ще дават от Българската асоциация на сомелиерите и вино оценителите, обясни председателката Стефка Свещарова.

Щандове на три фирми ще демонстрират най-доброто от продукцията си. Нашенски са почти всички продукти, които 30 майстор готвачи начело с варненеца Петър Йоргов от олимпийски ни отбор, ще вложат в тристепенно гурме меню в зона „Ресторант“ в зала „Младост“. Сред пикантериите са блюда с черни миди, хайвер от калкан и розови домати – салата „Варна“.

Шеф готвачът Петър Йоргов, който е и председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, се е погрижил за топлата връзка между хубавата храна и класните вина.

Агнешко печено при температура от 60 градуса е друго предложение на майсторите. Родни трюфели, които се събират в Русенско и Шуменско, са сред изкушенията за посетителите наред в перфектните вина. Слаките лакомства са в ръцете на две известни варненски сладкарки – Елеонора Дамянова и Поля Евтимона.

Инж. Цанко Станчев е уверен, че българските бели вина и розетата стават все по-харесвани и от нашенци и от чужденците.

За съжаление от „Произведено в България“ отказали участие в последния момент, заради битката с големите търговски вериги.

Варна да стане гурме столица е амбицията на организаторите, които препоръчват млади български бели вина и съветват да внимаваме с вносните. Като пример бе даден фактът, че в момента у нас се внасят евтини италиански вина, които са на цени по 1-2 евро на Ботуша. Нашите червени и бели еликсири са с категории над италианските, които се търгуват по 15-16 евро, а са по 8-9 лв. бутилката, категорични са сомелиерите.

На мода в цял свят са малките изби, които предлагат продукцията си в собствения си регион. Навсякъде в една страна има 2-3 наложени гиганти, а останалите производители са дребни. „Никой не е успял да направи кока-кола от виното“, пошегува се инж. Станчев, имайки предвид пазара в международен мащаб.

Денко Георгиев, административен секретар на Регионалната лозаро-винарска камара показва наградата от приключилия преди 2 седмици международнен форум във Велико Търново. Тя ще е част от изложбата на варненският фестивал, посветена на виното и храната.

Входът да фестивала „Вино и храна“ е 5 лв., за да бъде спрян обичайният поток дегустиращи с трайни алкохолни страсти.

Intrigi.bg

 

 

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg