КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Какво цели Волен Сидеров със скандалите с Валери Сомеонов?
Да всее напрежение в коалицията
Да махне Валери Симеонов от поста му
Да накара партнъорите си да го сложат за водач на


Общо гласували: 77 виж резултатите
 


13.06.2018 07:25

Бойко Борисов на 59: Пътят му от пожарникар до премиер


На днешния 13 юни рожден ден празнува министър-председателят на България Бойко Борисов. Роден през 1959 година в Банкя, той завършва школата на МВР в Симеоново специалност "Противопожарна охрана".

В началото на демокрацията той започва охранителен бизнес, а по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски става главен секретар на МВР.

Той е 50-ят, 53-ят и 55-ят председател на Министерския съвет на Република България в три правителства – от 2009 до 2013 г., от 2014 г. до началото на 2017 година и в настоящото.

Преди това Борисов е главен секретар на МВР (2001 – 2005) и кмет на София (2005 – 2009).

Ето най-любопитното за премиера на България:

Баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка в Банкя. Бъдещият премиер има сестра Красимира, която е лекар.

През 1982 година Борисов се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.

През 1990 година напуска системата на МВР, а година по-късно основава фирмата „Ипон-1“, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч.

На 1 септември 2001 година с указ на президента Петър Стоянов Бойко Борисов е назначен на длъжност Главен секретар на МВР и е повишен в звание „полковник“ от МВР. След встъпването си в длъжност Борисов дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от МВР.

Като главен секретар на МВР е удостоен със званието генерал-лейтенант.

През есента на 2005 година участва в частичните местни избори за кмет на София, като ги печели убедително след балотаж. Полага клетва като кмет на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

Бойко Борисов е фен на спорта. Той е каратист и футболист. Преди години бе част и от футболния отбор на Витоша Бистрица, но в момента играе само за ветераните на отбора.

Преди 5 години той попадна в популярната футболна игра Football Manager като футболист на Витоша Бистрица.

От първия си брак има дъщеря Венета, която го дари с внуче – Бойко.

Борисов има редица медали и отличия като Главен секретар на МВР.


 

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg