КОНКУРС
СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

ИЗПРАТИ И СПЕЧЕЛИ!

МУЛТИМЕДИЯ

АНКЕТА

Mini Poll Example
Какво цели Волен Сидеров със скандалите с Валери Сомеонов?
Да всее напрежение в коалицията
Да махне Валери Симеонов от поста му
Да накара партнъорите си да го сложат за водач на


Общо гласували: 170 виж резултатите
 


07.12.2017 07:37

СРС-тата през 2016 са се увеличили, има и нерегламентирани


През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличи с 21,09% в сравнение с 2015 г. - с 19,74% по първоначални искания и 25,9% за удължаване на срока. Това се казва в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г, представен пред депутатите.

В залата бяха директорът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Спрямо петима граждани за миналата година са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства.

Най-големите заявители на СРС са МВР и ДАНС.

Най-много разрешения - 67,74% от общия брой, са издадени от Специализирания наказателен съд,

Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград.

Зам.-председателят на парламентарната комисия за контрол на службите и използване на СРС Славчо Велков, депутат от БСП, отбеляза, че в документа не е видял нито един случай за приложено СРС за операция по тероризъм, и попита прилагани ли са специални средства спрямо политици, журналисти, магистрати. Дали има скрита атака при свободната журналистика, настоя за отговор и социалистът Александър Симов.

На два пъти Велков предложи дискусията по доклада да бъде при закрити врата и два пъти то беше отхвърлено.

През 2016 г. СРС са приложени за 685 лица,

които по закона се разглеждат като неотложни случаи и прилагането на спецсредствата започва веднага, след получаване на разрешението от съдия.

Рашков посочи, че има сериозни проблеми с ДАНС - не само за тази година, но и назад, като настоя темата да се постави за обсъждане, защото мандатът на Бюрото е към края си.

Най-голям брой некачествени искания за СРС са били изготвени от тази служба, по думите на Рашков. Във връзка с подобни нарушения беше отстранена бившият председател на софийския съд Владимира Янева, в същото време зам.-председател с повече нарушения не е отстранен, коментира той.

Не получаваме необходимото съдействие от прокуратурата, обяви също Рашков пред депутатите.

Източник: БГНЕС

Той информира, че има стотици сигнали за нарушения при използване на специални средства, но в същото време има мълчание от тези органи, които бюрото уведомява. Като започнем от ВСС, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС, изброи Боко Рашков.

Той обяви, че

Бюрото не може да гарантира вече на сто процента на хората, че може да направи пълна проверка дали са били подлагани на ограничения на гражданските им права чрез СРС,

защото "отговорите, както установихме тази година, които дават прилагащите структури не отговарят на истината".

В осем случая, посочи Рашков, сме установили, че органите не са отговорили на Бюрото дали са използвали СРС, в т.ч. за един политик и за един магистрат, подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи връзката му с политик от тази зала.

По отношение на корупцията исканията за СРС са толкова малко, че не мога да си обясня необходимостта да се създава специален орган за борба точно с нея, коментира още ръководителят на Бюрото.

Има ли СРС за операции по тероризъм - по този текст от закона няма, така Рашков потвърди констатация на Славчо Велков. В Германия има 300 дела за тероризъм в прокуратурата, у нас няма нито едно, подчерта Бойко Рашков и допълни, че има 8000 разрешени оперативни способа, но неприложени от ДАТО, като няма уведомления за отказа от съответната агенция.

Ръководителят на Бюрото поиска допълнителни правомощия за служителите, за да получават възможност да се запознават с аргументите на заявителите и да се изказват по тях, а не просто да съзерцават отстрани. Тази година имало три случая на отказ да се запознаят с аргументите на ДАНС за СРС, като в единия случай ставало дума за известен човек, който, подчерта Рашков, не е в залата.

Със 182 гласа "за", един - "против" и три гласа "въздържал се" парламентът прие доклада за дейността на бюрото за 2016 г.

В отрицателен вот председателят на правната комисия Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ, обясни, че

този доклад, който съдържа обективни данни, статистика, е бил използван по груб политически начин,

за да се внуши, че съществуват "ед какви си проблеми". Дадохме възможност, подчерта той, на един от членовете на колективен орган да изразява лични мнения. Това беше брилянтен пример на политическа злоупотреба по отношение на контролната функция на НС, възмути се Кирилов, визирайки Рашков.

Живот и здраве да доживеем до следваща процедура за избор на членове на този орган, ще знам и какво да питам, завърши той.

В последните му думи лидерът на БСП Корнелия Нинова видя директна заплаха към сегашния директор на Националното бюро Бойко Рашков, само защото казвал истината. Депутат от управляващото мнозинство току-що заплаши избрания легитимно директор на Бюрото, че ще дойде процедура за избор и тогава ще видим кой какво прави, коментира тя. Това е грубо погазване на демократичните принципи на правовата държава, вашите заплахи за уволнение са политически натиск, обърна се лидерът на левицата към Крилов.

Парламентарният председател Цвета Караянчева, уточни, че Данаил Кирилов е изразил лична позиция.

Славчо Атанасов от Обединени патриоти обърна внимание, че Рашков не е отговорил дали има подслушвани политици и журналисти.


 

 

Източник: БТА    

Коментари в intrigi.bg

Коментирай

Име
Коментар
Моля въведете кода от картинката
код


Коментари във Facebook

ОПЛАЧИ СЕ!ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Сметка за ток


ТЪРСАЧКА

   
   
 
   
     
 
© 2012 - intrigi.bg